Az alkohol nem csak pénzbe kerül

Miért családi betegség az alkoholizmus?


Az alkohol nem csak az ivó személynek okoz bajt, különösen az alkohollal való hosszú távú visszaélés kegyetlen. Mivel a függőség negatívan befolyásolhatja az ember életének számos területét, az alkoholizmus gyakran kihat a családra és a barátokra is.

Sajnos az aktív alkoholbeteg fel sem fogja, hogy az alkohol nem csak a pénzébe kerül, annál sokkal többet áldoz érte. Azt is mondhatnám, hogy sokkal nagyobb értékeket egyszerűen feláldoz az ivászatért. Az ő betegsége az egész családot beteggé teszi.

Sérült családi kapcsolatok

Az egyik módja annak, ahogy az alkoholizmus befolyásolja a családokat, a kapcsolatok sérülése. A családtagok gyakran küzdenek azért, hogy kompenzációként túlzottan erős érzelmi kötelékeket teremtsenek, még a családjukon belül is. Ez már a szülőkkel kezdődik. Az alkoholista és házastársa ugyanakkor elégedetlen a házasságával, gyakoriak a veszekedések, az érzelmi elhidegülés.

Az alkoholisták hajlamosak hazudni az állapotukról, így próbálják minimálisra csökkenteni annak hatását a családra. Ez tönkreteszi a bizalmat, és megnehezíti más családtagok számára, hogy erős kapcsolatot építsenek ki az alkoholistával, illetve megőrizzék a meglevő köteléket.

Forrás: pexels.com

Gyermekek fejlődési problémái

Az alkoholizmussal küzdő szülők gyermekeinél többször jelentkeznek kognitív, viselkedési és érzelmi problémák. Sajnos az alkoholfüggőséggel küzdő szülők gyakran figyelmen kívül hagyják gyermekeik fizikai és érzelmi szükségleteit. Ez komoly fejlődési problémákhoz vezet a gyerekek esetén. Néhány probléma, amelyet a gyermekek tapasztalnak olyan otthonokban, ahol az alkoholizmus jelen van:

  • tanulási problémák,
  • szorongás és depresszió,
  • gyenge érzelmi fejlődés,
  • felnőttkorban az intim kapcsolatok nehézségei,
  • becstelenségre való hajlam.

Családon belüli erőszak

Az alkoholizmus egyik leginkább kijózanító hatása a családon belüli erőszak fokozott kockázata. Az alkoholizmushoz kötődő bántalmazás érzelmi vagy fizikai jellegű lehet.

Az érzelmi bántalmazás során az alkoholista megsértheti családtagjait, manipulálhatja vagy megalázhatja őket. A fizikai erőszak általában testi sértés, verekedés, dobálózás formájában jelentkezik. Mivel az alkoholfogyasztás csökkenti az önkontroll szintjét, befolyásolja a környezet érzékelését és az alkoholista fizikai működését, az alkoholbetegek hajlamosabbak erőszakos fellépésre, különösen ha csalódottságot éreznek.

Felborul a családi költségvetés

A rendszeres alkoholfogyasztás hosszú távon igen drága. Az alkoholra költött teljes összeget befolyásolja az ital mennyisége és márkája. Bár a tapasztalatok szerint egy idő után a márkával már nem törődik az alkoholista, számára a mennyiség a fontos.

Nyilvánvalóan ez az a pénz, amelyet a család más módon is felhasználhatna, és ez a költség rontja a család általános jólétét. Érzelmi és fizikai bántalmazás forrása lehet.

Fizikai és mentális egészségügyi problémák

Az alkoholizmus elleni küzdelem befolyásolja a család legtöbb tagjának testi és lelki egészségét. A házastárs, és bizonyos fokig a gyermekek is a fizikai túlélésért harcolnak, állandó stresszben élnek.

Néhány gyakori fizikai probléma a magas esetleg ingadozó vérnyomás, emésztőszervi betegség, szívinfarktus és a stroke kockázata. Gyermekeknél étvágytalanság, ebből eredő fáradtság jelentkezhet.

A mentális egészségügyi problémák is veszélyt jelentenek az egész családra. Az alkoholizmus okozta szorongás, stressz teljesen felborítja a családtagok lelki egészségét. Sajnos gyakran bűntudattal és önváddal is küzdenek, tévesen azt hiszik, hogy ők okozzák az alkoholbetegséget.

Hogyan próbáljak beszélni az alkoholistával

A kommunikáció különösen fontos egy alkoholista családjában, bár nagyon nehéz. Ezt saját tapasztalatomból tudom. Amikor már végre felismertem férjem alkoholbetegségét úgy éreztem, hogy alkalmas időben jó lenne beszélni vele. Hittem abban, hogy talán megért valamit a mondandómból.

Nem volt könnyű belevágni, hiszen nem álltam teljesen készen a beszélgetés érzelmileg megterhelő részére. Elképzelésem sem volt arról, hogy pontosan mit mondjak és attól is féltem, hogy a szövegelésemmel csak ártok. Egyszerűen csak azt éreztem, hogy beszélnünk kellene.

Most már tudom, hogy egy ilyen beszélgetésre alaposan fel kell készülni, célszerű tervet készíteni. Lehet, hogy egyoldalú lesz a dolog és a másik meg sem szólal, de akkor is jó érzés lesz elmondani azt, ami a lelkünket nyomja. Itt van néhány támpont, ami sokat segített volna nekem, ha időben ismerem. Hátha másnak éppen jókor jön!

A saját aggodalmaira összpontosítson, amit a szeretett személy ivása okoz. Használja gyakran az „én” szót, amellyel kifejezi a saját érzéseit és aggodalmait, amit az ivászat okoz. Mondja el, hogy “én rám” milyen hatással van a párja alkoholfogyasztása. Ilyen mondatokra gondolok: „Aggódom az alkoholfogyasztásod miatt. Észrevettem, hogy egyre jobban aggódom, amikor késő este hazajössz, és nem tudom, hol voltál.” A lényeg az, hogy a saját érzés legyen a fókuszban, ne a másik szidalmazása.

Magyarázza el, hogy aggódik a szeretett személy egészségéért. Őszintén fejezze ki érzéseit, például: „Aggódom, hogy a mindennapi ivás káros az egészségedre. Észrevettem, hogy hétvégén egész nap alszol, gyakran fáj a fejed és a gyomrod, nem eszel rendesen.” Tényeket soroljon fel, melyeket konkrétan megfigyelt.

Ne nevezze a párját „alkoholistának” vagy „függőnek”. E címkék helyett az illető személyére és viselkedésére összpontosítson. Az alkoholisták idegesek vagy védekezőek lehetnek, ha ezekkel a “bélyegekkel” illetik őket, vagy így hivatkoznak rájuk.

Még ha nehéz is, de legyen empatikus és megértő. Ne használjon hibáztató kijelentéseket. Például inkább így fogalmazzon: „Tudom, hogy sok nehézséged van a munkahelyeden, látom nagyobb rajtad a nyomás, de …”, vagy „Tudom, hogy a szokásosnál nagyobb stresszhatások érnek, de…”.

Vessen fel lehetőségeket, melyekről az alkoholista dönthet. Például „Mit gondolsz, vajon érdemes lenne-e elmenned a háziorvoshoz, hogy beszélj az alkoholfogyasztásáról. ” Vagy: “Olvastam egy cikket az alkoholbetegségről, ha érdekel megmutatom.” Vagy: “Hallottam a névtelen alkoholisták honlapjáról, vajon miről szól?

Még ha nyilvánvaló is, hogy a szeretett személynek segítségre van szüksége, mindig ő maga dönti el, hogy mi a legjobb megoldás számára. Lehet javasolni, hogy kérjen segítséget, de nem kényszeríthető olyasmire, amire még nem áll készen.

Lejegyezte: Anonima