Alkoholista kamaszok szüleinek

Túl sokat iszik a kamasz gyerekem?

Nemrég a kezembe került egy angol nyelvű könyv, a címe valami ilyesmi: “Élet az alkoholizmussal és drog-függőséggel”, a szerzője Nicholas R. Lessa. A cím felkeltette érdeklődésem, így beleolvastam. Másra számítottam, de úgy gondolom, hogy ez a kamaszok alkohol és szerfüggőségével foglalkozó mű, megérdemel egy bejegyzést a honlapomon. Hátha pár szülőhöz eljutnak e sorok és kap egy kis segítséget ha úgy érzi, hogy a kamasz gyerekének alkohol problémája van.

Az alkohol mindent (meg)old?

Az alkoholt „nagy oldószernek” nevezik. Feloldja, eltünteti a fontos dolgokat, úgy mint: egészség, szabadság, pénz – csak néhány a sok közül. A függőség, az alkoholizmus másik fájdalmas mellékhatása az érintett személy életében az, hogy elvesztheti a számára fontos embereket és értékeket. Nincs ez másként a tinédzserek körében sem. A tizenévesek által leggyakrabban használt szerek nem „utcai drogok ”, hanem üzletekben kaphatók: alkohol, dohány. Bár ők törvényesen alkoholt nem vásárolhatnak, de ezt a “problémát” megoldják.
A legtöbb tini nem érzi azt, hogy milyen mértékben függ az alkoholtól. Ennek következtében arra sem gondol, hogy fel kellene hagynia az ivással. Sokan közülük azért kezdenek inni, hogy a társaság részének érezzék magukat, könnyebben kijöjjenek a haverokkal. Többszöri ivászat után azonban mégis úgy érezhetik, hogy „elkülönültek” a többiektől. Valójában minél többet isznak, annál több probléma keletkezhet otthon, az iskolában, a munkahelyen, a barátokkal, sőt idegenekkel is.
Egy fiatal alkoholbeteg nagyon frappánsan így foglalja össze saját tapasztalatát: „Nem minden alkalommal kerültem bajba, amikor ittam, de valahányszor ittam, mindig bajom lett belőle.

alkoholt-fogyaszto-kamasz-anonima-blogja
Kamasz fiú már üvegből issza a bort

Nehéz a szülők helyzete. Sok fiatal hazugsággal próbálja elfedni, hogy mennyit iszik, vagy bagatellizálja a mennyiséget. A fiatalok titkolják a szerhasználatuk mértékét azért, mert a tudatuk egyik része meg akarja védeni őket azoktól, akik megpróbálnák megállítani az ivásukat.
Mások oly messzire mennek el az alkohol miatti pénz igényük kielégítésére, hogy hazudnak, csalnak akár lopnak is. Nem arról van szó, hogy ezek a fiatalok nem ismernék e tetteik helytelenségét, hanem sokkal inkább arról, hogy a megszállottság és a kényszer uralkodik rajtuk.
Akkor ezek a gyerekek „rossz” emberek? Nem. Ez annyit jelent, hogy maga a szerhasználat készteti őket rossz viselkedésre. Titkolózás és önámítás tartja életben a betegséget.

Hogyan kezelje a szülő a kamasz italozását?

E helyzet kezelésének legjobb módja az, ha a szülő szembenéz a tényekkel, megpróbálja áttörni a titkolózás falát. Ez úgy érhető el ha nem a gyerek mondókájára figyel, hanem inkább a saját megfigyeléseire támaszkodik. Most nyilván felmerül a kérdés, hogy mit figyeljen meg?
A „rossz viselkedés” a szerfogyasztás egyik jele. Szer alatt most konkrétan az alkohol értendő. Mivel az italozó gyerekek nagy valószínűséggel nem beszélnek őszintén az állapotukról, ha a szülő ki akarja deríteni, hogy a gyermekének van-e alkohol problémája, meg kell találnia a “titkos” nyomokat. Íme néhány jel, amire érdemes figyelni a fiatalok esetleges alkohol függőségének felderítésére:

 • az iskolai teljesítmény megváltozik: romlanak a jegyek, kerüli az iskolát, a gyerek lelassul,
 • megváltozik a baráti kör: drogfogyasztó, antiszociális társakkal kerül kapcsolatba, idősebb barátok jelennek meg,
 • gyakran megsérti az otthoni, iskolai vagy közösségi szabályokat,
 • extrém hangulatváltozások, depresszió, ingerlékenység, harag, negatív hozzáállás érzékelhető,
 • az aktivitási szintje hirtelen nő vagy csökken,
 • eltávolodik, elhúzódik a családtól, titkai vannak,
 • megváltozik a fizikai megjelenése: fogyásnak indul, romlik a személyi higiénéje, furcsa szagokat áraszt,
 • szemei vörösnek, vizes tekintetűnek, üvegesnek, látszanak, vagy folyik az orra de ennek oka nem allergia, vagy a hideg időjárás,
 • megváltoznak az étkezési vagy alvási szokásai,
 • elveszti érdeklődését olyan dolgok iránt, melyeket korosztálya általában kedvel (pl. hobbi, sport)
 • elkezd hazudozni, esetleg lopni, elrejt dolgokat.

Nincs tapasztalatom alkoholista tinédzser vagy kamasz nevelésében, de úgy érzem a családnak időben kell szembenézni az ő problémájukkal is. Legjobb lenne a pozitív példamutatás, de sajnos a felnőttek körében is sok az alkoholebetg. A netes keresőbe ha beírom, hogy alkoholista tinédzser, 64 ezer találatot kapok. Van honnan művelődni!

Lejegyezte: Anonima